mandag den 26. januar 2015

Arvingerne afsnit 2.4


Det her afsnit mindede mig om et bestemt afsnit af tv-serien Homeland. I slutningen af andet afsnit, anden sæson, opdager Mandy Patinkin's karakter Saul Berenson en hemmelighed, som er så chokerende, så altomvæltende, at alt og alle i serien må fuldstændig omkalfatres. Afsnit tre foregår så mens Saul sidder i flyet fra Beirut til Washington, og først til aller sidst kan han give hemmeligheden videre. Lidt for meget af aftenens afsnit havde den samme atmosfære. Så sindsygt meget gik galt i sidste afsnit, og nu... går der lidt tid før personerne sådan rigtigt tager konsekvenserne af det. Hverken Frederik, Gro eller Emil havde voldsomt travlt med at reagere på, at Frederik var lige ved at slå Gro ihjel, og kun Robert fandt ud af det den her uge, og derefter hørte vi kun fra ham på sms. I det mindste var der den konsekvens for Frederik, at Solveig nægtede at acceptere at han trængte til alenetid af grunde han ikke kunne forklare, hvorefter hun tog børnene og skred. Måske havde reaktionen ikke været voldsomt meget anderledes, hvis Frederik havde været ærlig og forklaret at han igen havde angrebet en kvinde.

Den eneste, for hvem der faldt brænde ned, var Signe. Der var så til gengæld også i den grad payback for hende.  Det var blot i sidste afsnit at hun valgte side for familien Grønnegård, skiftede advokat og blev kæreste med hendes håndboldfar's nemesis Martin. Ville hun få problemer fra kunstsvindleren Gro eller mere og mere ustabile Frederik? Næ, det kom i stedet fra gode gamle Thomas. Selvfølgelig er Thomas dum nok til at plante rygehamp blandt Signes industrihamp, og selvfølgelig tænker han ikke på at fjerne dem før kontrollanterne kommer. Så røg hampemarkerne. Men det var herefter, det for alvor gik ned af bakke. Med det samme, efter at være blevet svigtet af Thomas, og skræmt af Emil's vredesudbrud, går hun væk fra Grønnegården og tilbage til håndbolddanmarks techno-oppostede båd-fest. Men fordi hun også valgte Martin, så kan hun ikke bare vende tilbage, og hendes far går i vrede. Og næste morgen, da Jan (komma hampemand) kommer forbi, optræder Lone som Signes nye advokat uden bukser. Måske havde Jan afbrudt samarbejdet alligevel, men det kan ikke have hjulpet på hans beslutning.

Rent tematisk gav det her afsnit ganske meget mening. Som jeg skrev om ifm første afsnit af sæsonen, så er familiens problem at de hverken tager sig af sig selv eller andre. Hvis nu Isa havde fået hjælp, så havde hun måske ikke taget Melody? Og nu synes Thomas blot at lade stå til, og Gro vil blot overvinde problemet med hjælp fra advokater, snarere end at prøve at løse det. Så selvom Thomas' hampeplanter kom sådan lidt ud af det blå, så fungerede det fint at hans laissez-faire attitude var det der slog Signe ud, selvom han har været den mest sympatiske i den her sæson. Mod slutningen af afsnittet ligger Signe i sin seng og bliver forstyrret af ubetænksomme lyde fra Emil's bold og Thomas' seng. Hun investerede hele baduljen på Grønnegårdens side. Men Grønnegårds-familien investerer ikke dem selv i ret meget. Så tematik: Yes. Men der er altså ikke så voldsomt meget spændende over et afsnit, hvor de fleste af personerne er i venteposition. Nu er vi halvvejs i sæson to, vi får se hvad konsekvenserne bliver i de sidste tre afsnit.

Korte Notater:

* Lars K Andersen var episodeforfatter og Mads Kamp Thulstrup instruerede.

* Emil fortsatte fint hans udvikling, egentlig. Sidste afsnit sluttede med at han sad og kiggede på Frederiks tøj, som han afskyede, men var nødt til at tage på. Nu vil han være selvstændig, og ikke basere sit liv på Gro og Frederik. Men hans monolog på bænken var ikke så god som den han havde i fængslet for et par uger siden.

* Thomas har været i spjældet i Delhi. Det kommer vel ikke bag på nogen?

* Jeg forstår godt pointen med Martin-plottet, men det bliver aldrig rigtig elegant. Rasmus Botoft gør det sådan set fint, men karakteren er for gammel og glat til at jeg kan acceptere at Signe ville falde for ham.

* Men en lille parallel i at Kim lagde an på Gro? Han lod til at have gamle følelser for Veronika. Og så gik Gro igang med et nyt værk, men det var måske smartest at gøre i ædru tilstand? Og måske ikke bruge træ, som vel kan dateres, og sådan noget.

* Frederik med motorsav, hva faen gik det ud på? Det virkede lidt som om der manglede en punchline til det setup.

* Endnu et klippeproblem: Jeg tror et klip fra rasende Jan (komma hampemand) til Lone uden bukser ville have været sjovt og godt og informativt

* Jeg kan godt lide at køn aldrig er helt væk fra serien, også når det handler om familie og personlige svigt. Gro og Signe er hverken værre eller bedre end Emil og Frederik, men selvom Emil valgte en langt værre knaldepartner end Martin, idet han var sammen med Solveig, så er han aldrig blevet beskyldt for at være 'Sådan en...'

* Det her blev måske lidt kortere end normalt, men jeg er i Gøteborg til filmfestival, så jeg har en del andet jeg også skal have skrevet om. Det er jeg nok også næste søndag, men skal nok skrive noget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar